اساسنامه سازمان پارکها در 15 صفحه مشتمل بر 4 فصل و 31 ماده و 23 تبصره و 63 بند به استناد ماده 84 قانون شهرداری در تاریخ 18/ 3/ 71 به تصویب رسیده است .
منتخبی از اساسنامه تحت عناوین زیر در دسترس می باشد.
فصل اول : کلیات
فصل دوم : سرمایه و منابع درآمدی سازمان
فصل سوم : ارکان سازمان
فصل چهارم : امور مالی و استخدامی
منتخبی ار مفاد اساسنامه
فصل اول : کلیات
ماده 2- نوع سازمان
سازمان دارای شخصیت حقوقی و استقلالی مالی است که طبق اصولی بازرگانی وابسته به شهرداری اداره می شود و به استناد ماده 84 قانون شهرداری تأسیس می گردد .
ماده 3- موضوع و اهداف سازمان
ایجاد و نگهداری و اداره کلیه امور پارکها ، فضای شبز ، میادین ، وسائل تفریحی ، انجام هر گونه تحقیقات علمی و کشاورزی در ارتباط با مسائل فضای سبز و طرح و برنامه ریزی در جهت گسترش این امر و ارائه خط مشی های اساسی و بنیادی
ماده 5- مقر سازمان و حدود عملیات
مقر اصلی سازمان در شهر مشهد بوده و حوزه فعالیت سازمان در درجه اول محدوده قانونی و حریم شهر و در درجه دوم حومه شهر مشهد و در درجه سوم محدوده دیگر شهرهای استان با تصویب شورای سازمان خواهد بود .
فصل دوم : سرمایه و منابع در آمد سازمان
ماده 6- ب- منابع در آمد سازمان
سازمان می تواند برای تقویت بنیه مالی خود از طریق منابع زیر کسب در آمد نماید .
1. فروش درخت و درختچه مازاد بر احتیاج شهر و شهرداری و فروش گل وگیاه حاصله از باغات و پارکهای تحت کنترل با نرخ کنترل شده توسط هیئت مدیره سازمان .
2. در آمدهای ناشی از تسهیلات تفریحی و خدمات رفاهی مستقر در پارکهای شهرداری اعم ار وسائل بازی ، قایقرانی ، گلفروشی ، کشت و تکثیر انواع نهال و گل ، کتابفروشی ، رستوران و غیره .
3. فروش اشجار مقطوعه به صورت چوب یا هر نوع استفاده ازاین طریق بر طبق مقررات مالی سازمان و پس از کسب مجوز از شورای سازمان .
4. در آمدهای ناشی از مشارکت و همکاری و سرمایه گذاری با بخشهای خصوصی و دولتی و ارگانهای مختلف مملکتی در ارتباط با موضوع سازمان .
5. درآمد ناشی از مشاوره و کارشناسی و خدمات زراعتی و گلکاری برای مراجعین اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی در قالب تهیه طرح و پیشنهاد و اجرا .
6. هرگونه کمک دولت و هدایای مردم که جهت ایجادوگسترش فضای سبز به شهرداری پرداخت یا واگذار می شودبه سازمان منتقل وجزء سرمایه سازمان محسوب خواهد شد .
فصل سوم : ارکان سازمان
ماده 8 -
الف - شورای سازمان
ب - هیئت مدیره
ج - مدیر عامل
د - بازرس (حسابرس )
ماده 9- شورای سازمان مرکب از 7 نفر به شرح زیر می باشد :
1. شهردار (رئیس شورای سازمان )
2. نماینده سازمان شهرداری های کشور و در غیاب آن وزارت کشور
3. مدیر کل دفتر امور شهری و روستایی استانداری
4. معاون خدمات شهری شهرداری
5. سه نفر از بین مدیران و کارشناسان ادارات کل کشاورزی و منابع طبیعی استان ، در صورت عدم وجود ار افراد مطلع و بصیر در امور فضای سبز به انتخاب شهردار .
ماده 11- اهم وظائف شورای سازمان :
1. تصویب برنامه و خط مشی کلی سازمان بر اساس وطایف و اهداف پیش بینی شده در اساسنامه
2. انتخاب اعضای انتخابی - هیئت مدیره از بین افراد معرفی شده ار طرف شهردار
3. تصویب بودجه ، متمم و اصلاح بودجه و تفریغ بودجه و برنامههای سازمان و تغییرات آن .
4. اتخاذ تصمیم نسبت به موضوع هایی که در قالب اهداف و اساسنامه در دستور جلسه قرار می گیرند .
ماده 12- ترکیب هیئت مدیره :
هیئت مدیره سازمان مرکب از سه نفر عضو اصلی و یک نفر علی البدل می باشد که عبارتند از :
الف - معاون خدمات شهری شهرداری بعنوان عضو اصلی که سمت ریاست هیئت مدیره را خواهد داشت .
ب - دو نفر عضو اصلی و علی البدل هیئت مدیره از بین افرادی که دارای تعهد کافی و اطلاعات و تجارب مورد نیازدر امور فضای سبز و مسائل شهری بوده و بصیرت لازم نسبت به امور و اهداف سازمان داشته باشند باحداقل تحصیلات در حد کارشناسی ترجیحأ در رشتههای کشاورزی به پیشنهاد شهردار و تصویب شورای سازمان انتخاب می شوند .
ماده 16 - اهم وظایف و اختیارات هیئت مدیره :
الف - به مرحله اجراء در آوردن تصمیمات متخذه در جلسات عادی و فوق العاده شورای سازمان .
ب- بررسی ترازنامه و حساب سود و زیان و ارسال آن جهت تأیید به شورای سازمان
ج - برنامه ریزی و پیشنهاد خط مشی سازمان به شورای سازمان جهت تصویب .
د- بررسی بودجه ، متمم و اصلاح بودجه و تفریغ بودجه پیشنهاد مدیر عامل و ارسال به شورای سازمان برای تصویب نهایی .
ه - تهیه و تنظیم آئین نامههای مالی و اداری و استخدامی سازمان و اصلاحیههای مربوطه و پیشنهاد جهت تصویب پس از شورای سازمان .
ماده 21 - اهم وظایف و اختیارات مدیر عامل :
مدیر عامل مسئولیت اداره سازمان و حفاظت سرمایه و داراییها را بعهده داشته و حافظ منابع مالی و اموال منقول و غیر منقول می باشد ، اهم مسئولیت های مدیر عامل به شرح تعیین می گردد :
1. انجام کلیه عملیات اجرایی و اداری و مالی و حقوقی سازمان در حدود بودجه مصوبه طبق آئین نامهها و مقررات مربوطه .
2. افتتاح حساب اعم از ریالی و ارزی در بانکهای دولتی با رعایت مفاد اساسنامه و آئین نامه مالی سازمان .
3. تهیه و تنظیم بودجه ، متمم و اصلاح و تفریغ بودجه جهت تسلیم به هیئت مدیره .
4. تهیه و تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان و سایر گزارش های مالی و عملیات سازمان جهت بررسی و طرح در هیئت مدیره و تسلیم آن به شورای سازمان .
5. هدایت عملیات اجرایی سازمان در جهت رعایت مفاد اساسنامه که بصورت بازرگانی (خود کفایی) اداره می گردد .
ماده 22- انتخاب بازرس (حسابرس ) و اهم وظائف آن :
بازرس (حسابرس ) توسط شورای سازمان از میان اشخاص بصیر و صالح و متعهد و کاردان و وارد به مسائل مالی و حسابرسی برای مدت یکسال انتخاب خواهد شد و وظایف زیر را بعهده خواهد داشت .
رسیدگی و اظهار نظر نسبت به ترازنامه بیلان و بودجه و تفریغ بودجه و سایر گزارشهای سالیانه سازمان و امضاء آنها و تسلیم آن پانزده روز قبل از تشکیل شورای سازمان به رئیس شواری مذکور و رئیس هیئت مدیره .
فصل چهارم : امور مالی و استخدامی
ماده 27 - اولین هئیت مدیره سازمان موظف است ظرف مدت 2 ماه پس از انتخاب شدن آئین نامه های مالی معاملات و ضوابط اجرایی و فنی و استخدامی وتشکیلاتی سازمان را تهیه و پس از تصویب شورای فوق العاده جهت تایید وزارت کشور ارسال نماید.
تبصره : تا زمانیکه سازمان آئین نامه مالی و معاملاتی خاص نداشته باشد آئین نامه مالی شهرداری ها مصوب 12/ 4 /46 با رعایت مفاد اساسنامه سازمان ملاک خواهد بود.در این صورت به جای انجمن شهرو شهردار به ترتیب هیئت مدیره و مدیر عامل جایگزین خواهند شد.
ماده 29- نسبت به مواردی که در این اساسنامه پیش بینی نشده است بر طبق قانون تجارت عمل خواهد شد و در این صورت از طرف هیئت مدیره پیشنهاد اصلاحی به شورای سازمان خواهد شد تا پس از تصویب طبق مقررا ت نظریه وزارت کشور اخذ و اقدام نمایند.